Sledeći koraci

korak #1 A

(za one koji već imaju domen i hosting od ranije)

U okviru članstva imaš mogućnost da svoj domen i hosting prebaciš kod nas i tako sve plaćaš na jednom mestu i u okviru cene članarine. 

Kako bi mogli pre svega da pristupimo tvom blogu potrebno je da nam pošalješ admin login podatke za  blog. Ako koristiš WordPress to izgleda kao na slici ispod…

Primer:

Login link: www.nazivbloga.com/wp-login.php

Username: admin

Password: Lozinka12345

Za prenos podataka biće nam potreban i cPanel pristup kako bi mogli da migriramo sav sadržaj, mailove ako ih imate i bazu podataka (ovo važi samo u slučaju da imate već svoj hosting, odnosno da ne koristite FREE verziju WordPress, Blogger, Wix i slično).

cpanel

Primer:

Login link za cPanel: www.nazivbloga.com/cpanel

Username: nazivblog

Password: Lozidsadnka12345#

Kako bi nakon promene hostinga blog bio aktivan i vidljiv online potrebno je:

  • uraditi promenu DNS parametra (koji tražite od nas i mi vam dostavljamo odgovarajući). To znači da domen i dalje ostaje kod vašeg trenutnog registra, obnavljate ga kod njega samo usmerava na drugi hosting.
  • ili poslati EPP kod za transfer domena. To znači da domen prelazi kod našeg registra i obnavljate ga u sklopu članstva.

Šta je DNS?

DNS (Domain Name System) – bazni internet servis, koji omogućava prevođenje tekstualnih u numeričke oznake i obratno. DNS omogućava jednostavnije korišćenje Interneta, jer je internet komunikacija bazirana na numeričkim IP adresama koje su ljudima teške za pamćenje.

Naziv internet domena je aktivan kada se izvrši upis podataka o registraciji, uključujući podatke o DNS serverima, u DNS tabelu Centralnog registra i ta tabela aktivira na javnim DNS serverima. DNS server (DNS Server) – uređaj koji omogućava da se za tražene usluge na određenom internet domenu dobiju odgovarajuće IP adrese neophodne za komunikaciju i razmenu podataka u mreži. DNS server ove podatke o domenima i IP adresama preuzima iz zbirke podataka, koja se naziva DNS zona ili DNS tabela.

Šta je EPP autorizacioni kôd za transfer domena?

Za prenos domena kod nas potreban nam je EPP autorizacioni kôd za transfer domena kod drugog registra. To je neka “šifra” koju je potrebno da zatražite od vašeg trenutnog provajdera kod koga plaćate domen i tu “šifru” nam pošaljete kako bi mogli da prebacimo domen kod nas.  Kod većine tipova domena se koristi EPP protokol i autorizacioni kôd za transfer domena u nadležnost drugog provajdera (registrara). 

next step

korak #1 B

(za one koji tek otvaraju svoj blog uz novi domen i hosting preko nas)

Imate blog na FREE verziji neke od platforma WorPress, Blogger, Wix i slično, pošaljite nam login podatke za vasš blog.

Primer login za free verziju WordPress-a:

Login link: https://wordpress.com/log-in

Username: vaš email

Password: Lozinka12345

Nakon što preuzmemo podatke sa vaše free verzije bloga, aktiviramo domen + hosting i postavimo vaše postove, stranice od ranije. Radimo redizajn bloga kako bi vizuelno pratio ono o čemu pišete. Šaljemo vam na pregled i kada odobrite onda aktiviramo blog.

next step

korak #2

Radimo analizu postojećeg bloga (u slučaju da tek počinjete – kreiramo strategiju). Nakon analize šaljemo ono sugestije i korak po korak povezujemo sve potrebno kako bi se mogli fokusirati na ono najvažnije – pisanje sadržaja.

next step

korak #3

Kada je redizajn bloga/ izrada novog gotova. Sledi povezivanje na Google Analytics (GA4) za praćenje poseta bloga i Webmaster (Google Search Console) koja podatke postova i stranica indexira na Google pretraživač.

next step

korak #4

Sledeća stvar na redu je povezivanje Yoast SEO plugina, on će nam pomoći da povežemo sitemap.txt u Webmaster konzolu. Pomoći da razumemo osnove i shvatimo okvirno šta je potrebno raditi kako bi se naši postovi rangirali bolje u pretrazi.

next step

korak #5

Ulazimo dublje u SEO analizu, pisanje naslova i postova random neće doneti rezultate. U ovoj edukaciji ćete razumeti kako da pronađete naslove koji su traženi na googlu i imaju veću frekvenciju pretrage, kako da ih uvrstite u naslov i optimizujeteza bolji rang.

UČITAVANJE JOŠ KORAKA U TOKU